Vereniging Juridische Kwaliteitszorg

Uitnodiging: studiebijeenkomst Tijd voor juridische kwaliteit
Datum: vrijdag 22 november 2024, 09.30 – 16.00 uur
Thema: handleiding voor decentrale rekenkamers en overheidsjuristen bij onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden
Locatie: Utrecht, Jaarbeurs
Deelname = gratis

Beste lezer,

In aansluiting op de vooraankondiging van 7 oktober 2024, nodigen wij u uit voor onze studiebijeenkomst vrijdag 22 november 2024.

  • Starttijd: 09.30 uur ontvangst met koffie/ thee en start programma om 10.00 uur uur op locatie.
  • Middagprogramma met interactief programma, inclusief lunch en netwerkborrel.  Eindtijd: 16.00 uur.

Opening door voorzitter VJK: John Olivier

Hoe onderzoeken we juridische kwaliteit bij de decentrale overheid?

Goed bestuur houdt onder meer in dat de juridische kwaliteit van het handelen van de overheid op orde is. Goede juridische kwaliteitszorg is belangrijk, omdat het kan bijdragen aan bijvoorbeeld het zijn van een betrouwbare overheid.

Op vrijdag 22 november 2024 organiseert de VJK een studiebijeenkomst. Hiervoor nodigen wij u graag uit. In deze bijeenkomst wordt een handleiding gepresenteerd voor decentrale rekenkamers en anderen, zoals juristen van gemeenten en provincies. Deze handleiding is in opdracht van het Ministerie van BZK opgesteld door adviesbureau Pro Facto. De handleiding geeft de nodige informatie en praktische tips om onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden mogelijk te maken. De handleiding kunt u nu al eenvoudig via hier downloaden. Op de studiebijeenkomst hebben we ook een fysiek exemplaar voor u beschikbaar.

Ochtenprogramma: 09.30 – 12.30

Prof. dr. Heinrich Winter en mr. Tinka Floor (10.10 uur – 11.10 uur)
Onderzoek naar juridische kwaliteitszorg: Tijd voor juridische kwaliteit

Heinrich Winter is directeur van Pro Facto en hoogleraar Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 1998 betrokken bij doorlichtingen juridische kwaliteitszorg en onderwijs daarover.

Tinka Floor werkt als adviseur en onderzoeker bij Pro Facto. Ze is bij verschillende onderzoeken naar juridische kwaliteit(szorg) bij gemeenten betrokken. Dit jaar werkte ze aan de Handleiding ‘Tijd voor juridische kwaliteit’, over het doen van onderzoek naar juridische kwaliteitszorg bij decentrale overheden door rekenkamers en andere geïnteresseerden zoals juridisch medewerkers.

In deze bijdrage wordt ingegaan op de volgende vragen:

  • Wat is juridische kwaliteit(szorg)?
  • Waarom is het belangrijk dat daar juist nu aandacht voor is?
  • Wat zijn actuele bedreigingen voor juridische kwaliteit?
  • Hoe komt het onderwerp op de agenda?
  • Hoe kunnen rekenkamers en ambtenaren bij decentrale overheden juridische kwaliteit aandacht geven?

Mr. drs. Arjan Kok (11.10 uur – 12.10 uur)

Register accountant en bestuursrechtjurist
Rechtmatigheidsonderzoek door rekenkamers

Arjan Kok is register accountant en bestuursrechtjurist, werkt sinds 2004 bij de Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad als senior onderzoeker en is sinds 2020 lid van de Rekenkamer Koggenland. Tevens heeft hij een bijdrage geleverd aan het nog te verschijnen handboek De binnen- en buitenkant van rekenkamers. In 2014 onderzocht hij namens de Rekenkamer Amsterdam de beleidsambities betreffende juridische kwaliteitszorg van de gemeente Amsterdam.

In deze bijdrage gaat de heer Kok in op vragen zoals: wat is de positie van de rekenkamer, welke taken heeft de rekenkamer, wat houdt het rechtmatigheidsonderzoek in en wat onderzoekt de rekenkamer zoal, hoe ziet het proces van onderzoek eruit, welke onderzoeksbevoegdheden en plichten heeft de rekenkamer, en welke rechten heeft het onderzochte bestuursorgaan bij rekenkameronderzoek? Tijdens en na afloop van de bijdrage is ruimte voor het stellen van vragen.

Middagprogramma: 13.30 uur – 14.45 uur

Enkele gemeenten delen hun eigen ervaringen met betrekking tot de juridische kwaliteitszorg. Ook u bent van harte uitgenodigd uw perspectief te delen en inspiratie op te doen. Kennisdeling en ervaringen delen staan hierbij centraal.

Aanmeldinformatie – Wachtlijst

Wilt u aanwezig zijn in bij de Jaarbeurs in Utrecht? Dan kun u zich hier via het aanmeldformulier hieronder aanmelden. U bent welkom vanaf 09.30 uur. De dag eindigt met een netwerkborrel. Ik verzoek u vriendelijk om u uiterlijk op vrijdag 15 november aan te melden indien u de bijeenkomst bij wilt wonen.

Gezien de vele animo hanteren we momenteel een wachtlijst. U kunt zich hierop inschrijven door onderstaand aanmeldformulier in te vullen.

Wees er snel bij, want vol is vol!

Locatie:
Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht (klik hier) voor de locatie gegevens van de Jaarbeurs).

Met vriendelijke groet,

John Olivier
Voorzitter Vereniging Juridische Kwaliteitszorg (VJK)

 

 


Meld u nu aan voor onze online ALV
 

Online ALV 2024

Hierbij nodigt het bestuur van de VJK u uit tot het bijwonen van de Algemene Leden Vergadering (ALV). Deze zal online plaatsvinden op donderdag 7 november 2022 om 15.00 uur.

Behandeld worden onder andere de jaarrekening 2023 en de begroting 2025. De financiële-, overige stukken en agenda kunt u hieronder eenvoudig downloaden.

Om te kunnen deelnemen aan de ledenvergadering dient u zich, voor maandag 4 november 2022, aan te melden via het formulier onderaan deze pagina aan. Wij zenden u vervolgens de link toe naar de online ruimte.

 

 

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg

Save the date: studiebijeenkomst Tijd voor juridische kwaliteit
Datum: vrijdag 22 november 2024, 09.30 – 16.00 uur
Thema: handleiding voor decentrale rekenkamers en overheidsjuristen bij onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden
Locatie: Utrecht, Jaarbeurs
Deelname = gratis

Hoe onderzoeken we juridische kwaliteit bij de decentrale overheid?

Goed bestuur houdt onder meer in dat de juridische kwaliteit van het handelen van de overheid op orde is. Goede juridische kwaliteitszorg is belangrijk, omdat het kan bijdragen aan bijvoorbeeld het zijn van een betrouwbare overheid.

Op donderdag 22 november 2024 organiseert de VJK een studiebijeenkomst. In deze bijeenkomst wordt een handleiding gepresenteerd voor decentrale rekenkamers en anderen, zoals juristen van gemeenten en provincies. Deze handleiding is in opdracht van het Ministerie van BZK opgesteld door adviesbureau Pro Facto . De handleiding is gratis verkrijgbaar.
De handleiding geeft de nodige informatie en praktische tips om onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden mogelijk te maken

Datum:  Vrijdag 22 november 2024

Tijd:  09.30 – 16.00 uur

Locatie:  Jaarbeurs, Utrecht

Terugblik gezamenlijk congres VJK en Vereniging JuristenRijk

Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?

Op een frisse dag in mei verzamelden zich in het majestueuze Glazen Huis aan de Prinsessngracht in Den Haag gemeente- en rijksjuristen voor een congres dat als doel had de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de rechtspraktijk te verkennen. In een wereld waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt, staat kunstmatige intelligentie (AI) voor sommigen op het punt om een revolutie teweeg te brengen in vele sectoren, inclusief het rechtssysteem. Gemeente- en rijksjuristen spelen een cruciale rol bij het maken en uitvoeren van  regelgeving. De vraag rijst of zij klaar zijn om AI te integreren in hun werkprocessen. Hoe kunnen zij zich voorbereiden op een toekomst waarin AI een centrale rol speelt in het rechtssysteem? De VJK in samenwerking met het VJR organiseerde op 30 mei 2024 een congres hierover. Verschillende experts hebben daar hun inzichten gedeeld over de inzet van algoritmische systemen, de regulering van AI, en de juridische implicaties. Een dag vol inspiratie, fundamentele vraagstukken en herkenning. De sfeer was geladen met nieuwsgierigheid en verwachting.

De dag die grijs en bewolkt begon, startte met de voorzitter van de VJK John Olivier. ‘Wees niet geremd om ontregelende vragen te stellen’, was zijn oproep terwijl de zonnestralen door het glazen dak van het gebouw vielen. De toon was gezet met een flinke dosis humor.
De eerste spreker, Prof. dr. mr. Jurgen Goossens, boeide het publiek met zijn presentatie over de paradigmaverschuiving vanuit bestuurskundig perspectief in de laatste decennia die zich in de rol van de overheid heeft voorgedaan, en zette de zaal aan het denken. Ook de rol van de jurist is daarmee veranderd, maar in de basis nog gelijk: namelijk het borgen van de publieke waarden. Goossens riep iedereen op na te denken – met een kritisch analytische blik – hoe de hedendaagse jurist zich wil en kan verhouden ten aanzien van AI. Hoe krijg je grip op AI, hoe controleer je AI? Hoe zorg je voor bescherming van de burger en doet men recht aan het legaliteitsbeginsel? Hoe borgen we de publieke waarden in AI?

Mr. Riccardo Osterwald van de gemeente Amsterdam betrad daarna het podium. Met een aanstekelijk enthousiasme (techoptimist) deelde hij zijn visie op AI en de juridische functie 2.0. AI biedt veel mogelijkheden, maar ook een weerbarstig randje. AI kan repetitieve taken overnemen, waardoor juristen zich kunnen concentreren op meer aan de voorkant komen – aan tafel met de inwoners, het goede gesprek. Zijn betoog werd geïllustreerd met humoristische anekdotes en treffende voorbeelden, wat zorgde voor levendige discussies onder de deelnemers. Het spanningsveld tussen de zorgen van het kwijtraken van het menselijk denkvermogen versus het niet achter kunnen blijven bij technologie en innovatie werd nieuwsgierig opgezocht.

De lunch werd in de historische tuin geserveerd, onder begeleiding van musici: het Juliana trio (strijktrio). Een sfeervolle ambiance waarbij onder het genot van een broodje flink werd genetwerkt.

De middagsessie werd geopend door mr. Fatma Çapkurt, die een gepassioneerd pleidooi hield voor zorgvuldig profileren en meer integratie van de AVG in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Als ‘techrealist’ maakt zij zich zorgen. Er ontbreekt een lange termijn visie en is sprake van hyperfocus op techniek; blockchain – AI en nu chatGTP.  Denken we nog wel zelf in de toekomst? Haar presentatie prikkelde het publiek en zorgde voor wat ‘ontregelende vragen’.
Prof. mr. Janneke Gerards introduceerde het (IAMA), een impact assessment mensenrechten en algoritmen – stappenplan dat helpt de juiste afwegingen te maken aan de voorkant. Hoe kan je  het beste een algoritme inzetten? Het IAMA kan ons helpen om AI te gebruiken als een krachtig hulpmiddel, terwijl we de controle en ethiek van menselijke beslissingen behouden. En dat is hard nodig! Algoritmische besluitvorming heeft namelijk meer risico. Mensen maken algoritmes (en menselijke denkfouten gaan hier in mee), maar algoritmes groeien door waardoor het steeds moeilijker is te ontdekken wat de basis is waarop een patroon herkend wordt door een algoritme. Een algoritme maakt ook afwegingen op basis van correlaties (er is een verband) maar is daarbij niet gebaseerd op causaliteit (waarom is er dit verband?) Het IAMA helpt om vooraf goed na te denken en af te wegen – maar ook achteraf transparant te kunnen motiveren op basis van welke belangen besluiten zijn genomen voor het inzetten (of juist niet inzetten) van een algoritme.

De sprekers sloten de middag af met een panelgesprek. Jurgen Goossens veranderde in een ware showmaster. Met een goede portie humor reflecteerde alle sprekers op de dag samen met het publiek. Een duidelijke boodschap kwam daarbij naar voren: we moeten meer met elkaar spreken en samenwerken, uit de koker van de eigen organisatie en vooral: blijf nadenken!
Na de afsluitende woorden voor de sprekers, verplaatste het gezelschap zich naar de netwerkborrel. Hier werd druk gediscussieerd over de vele inzichten en ideeën die de dag had opgeleverd. Iedereen ging naar huis met de vraag: hoe zie ik eigenlijk mijn rol als jurist ten opzichte van kunstmatige intelligentie?
 
NB. Dit verslag is deels met behulp van AI tot stand gekomen. De autocorrectie bij het notuleren tijdens het congres maakte van iama ‘oma’ en vervolgens in chatGTP ‘Intelligent Agency Model’….. Kunstmatige intelligentie en Menselijke intelligentie in balans. Blijf zelf nadenken!

Download hieronder de presentaties

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg & Vereniging JuristenRijk

Uitnodiging:

Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?

 

Datum: donderdag 30 mei 2024
Locatie: Den Haag, De Glazen Zaal
Deelname = gratis

Beste lezer,

 
In aansluiting op de vooraankondiging van 30 januari 2024, nodigen wij u uit voor ons congres met als thema:
 

Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?  
  • Starttijd: 10.30 uur met verschillende lezingen, een lunch en een panelgesprek in de middag
  • Opening door John Olivier (voorzitter VJK) en Monique Wesselink (bestuurslid VJR).
  • Eindtijd: 15.30 uur met aansluitend een borrel

Hoe spelen we in op digitale kansen?
In de huidige samenleving neemt kunstmatige intelligentie een steeds grotere plaats in. De vraag is hoe gemeentejuristen en rijksjuristen daarmee het best kunnen omgaan. Die vraag staat in dit gezamenlijke congres centraal. U bent hierbij van harte welkom!

Ochtendprogramma (10.30 uur – 12.30 uur)

Prof. dr. mr. Jurgen Goossens
Hoogleraar staatsrecht, Universiteit Utrecht

De inzet van algoritmische systemen en de rol van de wetgevings- en overheidsjurist

De overheid en dan vooral het bestuur zetten in toenemende mate informatietechnologie in bij hun besluitvormingsprocessen. Dit leidt tot meer en meer geautomatiseerde besluitvorming zonder noemenswaardige menselijke tussenkomst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van algoritmen, geautomatiseerde feitenvaststelling, grootschalige data-verzameling en data-analyse. Met verwijzing naar verschillende publicaties van de Nationale Ombudsman, waarschuwde de Afdeling advisering van de Raad van State in 2018 hoe burgers hierdoor op grote schaal in de knel zijn gekomen. Zij schrijft dat daarbij ook te weinig wordt onderkend dat digitalisering het functioneren van de overheid zelf verandert.

Hoog tijd dus voor een fundamentele bezinning op de rol van de wetgevings- en overheidsjurist, zodat zij hun cruciale rol zo optimaal mogelijk kunnen blijven vervullen in een snel veranderende context. Het recht borgt immers belangrijke publieke waarden en biedt de burger rechtsbescherming. In de machine van de overheid fungeren de wetgevings- en overheidsjuristen als hoeders van de rechtsstaat: menselijke intelligentie als noodzakelijk tegenwicht tegen kunstmatige ‘intelligentie’.

Dr. Floris Kreiken
Juridisch adviseur Constitutionele Zaken en Wetgeving bij Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
De regulering van AI

De onderhandelingen over de AI-verordening zijn eind vorig jaar afgerond, maar dat ging niet zonder slag of stoot: er is op het laatst meer dan 24 uur door onderhandeld om tot een akkoord te komen. Niet gek ook, AI is nou eenmaal een technologie die in de spotlights staat, en deze wet wil veel dingen tegelijk bereiken en is op nagenoeg elke sector van toepassing. En dan was ChatGPT nog niet eens door consumenten in gebruik toen het oorspronkelijke voorstel werd gedaan. Daarna moesten nog een aantal stappen in het kader van het wetgevingsproces doorlopen worden. Op 13 maart j.l. stemde het Europees Parlement in met de verordening. Naar verwachting zal de AI Verordening in mei worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Vervolgens zal deze verordening gefaseerd in werking treden.

In deze presentatie neem ik jullie graag mee in het doel, achtergrond en dilemma’s van de wet: hoe wordt AI straks gereguleerd, en wat betekent dit voor de overheid? Daarnaast lopen we vooruit op de implementatie: er moet uitvoeringwetgeving komen, standaarden, diverse uitvoeringshandelingen vanuit de EU, en ondertussen moeten organisaties stapsgewijs aan de verplichtingen gaan voldoen. Het werk is nog maar net begonnen en dat brengt uitdagingen in de uitvoering met zich mee voor overheidsjuristen, zowel op rijksniveau als op decentraal niveau, in.

mr. Riccardo Osterwald
Directeur Juridisch Bureau bij de gemeente Amsterdam

AI en de juridische functie 2.0: Een fantastische uitdaging, met een weerbarstig randje!

Riccardo Osterwald is directeur bij het Juridisch Bureau van de gemeente Amsterdam. Een grote juridische directie (circa 175 medewerkers) waar met hart en ziel voor de Amsterdammer en de grootstedelijke organisatie wordt gewerkt. Riccardo gelooft dat AI een bijdrage kan leveren om ons werk als jurist beter aan te laten sluiten bij de behoefte van burger en organisatie. Het gebruik van AI is noodzakelijk en geen keuze maar een kans volgens hem. Anders gezegd: Je hoort nogal eens het geluid dat de inzet van technologie, automatisering en digitalisering haaks staat op aandacht voor de mens en zijn leven van alledag, maar Riccardo is ervan overtuigd dat het strategisch bekijken welke processen met behulp van technologie (op welke manier dan ook) efficiënter uitgevoerd kunnen worden juridische capaciteit beschikbaar maakt voor het werk dat vraagt om de menselijke benadering, het creatieve denkproces en het leggen van verbindingen tussen de diverse onderdelen binnen de stad. Oftewel, juist meer ruimte voor toepassing van de menselijke maat in dossiers waar dat nodig is. AI kan ook helpen om het recht toegankelijker te maken.

Riccardo vertelt welke juridische tools de juristen en data scientists binnen het Juridisch Bureau hebben ontwikkeld, welke successen daarbij zijn behaald en wat de valkuilen en uitdagingen waren en zijn. Durf jij achterover te gaan zitten? Heel even dan, want daarna: Check in for the ride en laat je overtuigen dat AI binnen de kortste keren een enorme impact zal hebben op ons vak en ons dagelijks werk. Riccardo’s inzet? Dat jij wegloopt uit dit plenaire gedeelte en denkt: Poeh…wat heb ik leuk werk en het wordt alleen nog maar leuker!!!”

Middagprogramma (13.30 uur – 15.30 uur)

mr. Fatma Çapkurt 
Promovenda afdeling Staats- en bestuursrecht van de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Zorgvuldig profileren: een pleidooi voor méér AVG in de Awb

Al jaren is bekend dat bestuursorganen in de sociale zekerheid en het belastingrecht gebruikmaken van algoritmische (en analoge) risicoprofilering. Hiermee bepalen zij bijvoorbeeld welke aanvragen van burgers onderzoekswaardig zijn en wanneer heronderzoek naar een al toegekende voorziening geboden is. Is de Algemene wet bestuursrecht (Awb), die is geschreven voor een papieren bestuur, wel geëquipeerd om dergelijke algoritmische profileringsprocessen te normeren?
 
Awb-juristen beantwoorden deze vraag vaak instemmend, onder verwijzing naar de beginselen van behoorlijk bestuur. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar het zorgvuldigheidsbeginsel en het motiveringsbeginsel die in de algoritmische context zouden kunnen worden geherinterpreteerd. Maar hoe moet deze herinterpretatie worden vormgegeven? Çapkurt bepleit dat de beginselen van gegevensverwerking uit artikel 5 Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hierbij van grote waarde kunnen zijn. Integrale kennis van de Awb én AVG is volgens haar dan ook onontbeerlijk om rechtmatig én slim gebruik te kunnen maken van de voordelen die algoritmische (en analoge) risicoprofilering biedt.

Prof. mr. Janneke Gerards
Hoogleraar fundamentele rechten, Universiteit Utrecht

AI én menselijke intelligentie: het IAMA als hulpmiddel

Digitale technologieën (AI, algoritmes) bieden veel kansen voor overheden om hun werkzaamheden efficiënter en effectiever in te richten. Bovendien kunnen deze technologieën de besluitvorming soms verbeteren. Toch zijn er valkuilen en risico’s, zeker wanneer beslissingen worden genomen op basis van algoritmes die impact hebben op mensen. Dan kunnen grondrechten in het geding komen.

Om te voorkomen dat grondrechten en andere publieke waarden worden aangetast, is het belangrijk om ‘menselijke intelligentie’ te benutten bij de ontwikkeling en inzet van algoritmen. Het Impact Assessment voor Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) is daarbij een goed hulpmiddel. Het IAMA helpt om bij het nemen van besluiten over het inzetten van algoritmen alle beginselen van goed en behoorlijk bestuur te respecteren. Het staat vol met belangrijke vragen, variërend van ‘waarom willen we eigenlijk een algoritme inzetten?’ en ‘welke data gaan we gebruiken?’, tot ‘hoe kunnen we rekening houden met de menselijke maat’ en ‘staat de impact op grondrechten in verhouding tot het doel van het algoritme?’.

Het IAMA is ontwikkeld door prof. mr. Janneke Gerards, dr. Mirko Tobias Schäfer, Arthur Vankan en Iris Muis (Universiteit Utrecht, Rechtsgeleerdheid/Utrecht Data School). In de presentatie geeft Janneke Gerards meer informatie over achtergronden, inhoud, gebruik en ervaringen met het IAMA.

Panelgesprek
Onder leiding van prof. mr. dr. Jurgen Goossens

Borrel
Naast kennisdeling staat in dit congres ook het ontmoeten van elkaar centraal. We zien u dan ook graag bij onze borrel. Het ideale moment om bij te praten met collega´s uit het vak en terug te blikken op een inspirerende dag!

Datum: Donderdag 30 mei 10.30 – 15.30 (inloop vanaf 09.45 uur)
Locatie:
De Glazen Zaal, Prinsessegracht 26, 2514AP Den Haag

Direct aanmelden

Let op: vanwege het hoge aantal aanmeldingen hebben we momenteel een wachtlijst.

Na aanmelding komt u op dit moment terecht op een wachtlijst. Wanneer er een afmelding volgt, informeren we u dat u alsnog deel kunt nemen. De ervaring leert dat er altijd nog afmeldingen volgen. Zet de datum dus vooral in uw agenda en dan reserveren wij een plekje voor u als een andere deelnemer onverhoopt af moet zeggen.

Ga voor meer informatie over onze verenigingen naar www.vjk.nl en www.juristenrijk.nl

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg & Vereniging JuristenRijk

Save the date: gezamenlijk congres
Datum: donderdag 30 mei 2024
Thema: Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?

Locatie: Den Haag, exacte locatie volgt
Deelname = gratis

Hoe spelen we in op digitale kansen?
In de huidige samenleving neemt kunstmatige intelligentie een steeds grotere plaats in. Welke rol pakken gemeentejuristen en rijksjuristen hierbij?
 
Op donderdag 30 mei 2024 organiseren de VJK en de Vereniging JuristenRijk een gezamenlijk congres. Exact vijftien jaar geleden organiseerden we ons eerste gezamenlijke congres. Nu doen we dit opnieuw met als thema: Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?

Onder anderen Jurgen Goossens, hoogleraar staatsrecht en voorzitter van de Afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie aan de Universiteit Utrecht, Riccardo Osterwald, directeur van het Juridisch Bureau van de gemeente Amsterdam, Ron Roozendaal, directeur Digitale Samenleving tevens plaatsvervangend directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Janneke Gerards, hoogleraar fundamentele rechten aan de Universiteit van Utrecht en Fatma Capkurt, promovenda verbonden aan de vakgroep Bestuursrecht van de Universiteit Leiden en lid van de staatscommissie Rechtsstaat, een bijdrage leveren.

Het definitieve programma met daarbij de aanmeldmogelijkheid en de exacte locatie volgen snel.

Datum: Donderdag 30 mei 10.30 – 15.30 (afsluitend een borrel) 
Locatie:
Den Haag

Ga voor meer informatie over onze verenigingen naar www.vjk.nl en www.juristenrijk.nl

Terugblik VJK najaarsbijeenkomst

Najaarsbijeenkomst VJK – donderdag 7 december 2023

Op 7 december kwamen zo’n 50 juristen bijeen in Zwolle om meer inzicht te krijgen in hoe om te gaan met zogenaamde veelschrijvers. Want daar hebben we allen mee te maken. Die inwoner die veel verzoeken doet, mails stuurt etc. Waarbij het lijkt alsof elk antwoord nooit genoeg is, we niet worden vertrouwd. Het kost ons soms enorm veel tijd, (negatieve) energie en de organisatie geld om steeds te blijven antwoorden. Als VJK wilden we stil staan bij het feit dat we hier allen mee te maken hebben en dat er best wat handvatten zijn om er mee om te gaan.

Als eerste was de heer Snijders, burgemeester van Zwolle aan het woord. Hij vertelde over zijn omgang met inwoners waarbij het vertrouwen (behoud en vergroten) centraal staat. En dat dit soms lastig is maar enorm van belang. Ook gaf hij aan dat sinds kort een coördinator aan de slag is voor inwoners die meer aandacht nodig hebben dan de reguliere procedurele dienstverlening. Daarna luisterden we aandachtig naar de jarenlange ervaring van Jan Prins, strategisch adviseur lokale ombudsfunctie van de Nationale Ombudsman. Hij gaf een handreiking hoe veelschrijvers zorgvuldig te begrenzen Zorgvuldig begrenzen | Nationale ombudsman. Waarbij hij ook eerlijk aangaf dat ook de Nationale Ombudsman daar wel eens mee worstelt. Als belangrijkste boodschap gaf hij mee er vooral niet te lang mee door te gaan. Op een gegeven moment is het genoeg. Sta daar voor, zoek dekking en motiveer. Om wat meer inzicht te krijgen in het denken van veelschrijvers en over hoe conflicten ontstaan, nam Wanda Everts, oud rechter en mediator, ons mee in de theorie van Glasl en Kahneman. Vooral die laatste auteur was interessant. Met het denken in systeem 1 (gevoel) en systeem 2 (ratio). Lees de presentatie voor een goede indruk. Tot slot mochten we luisteren naar psychiater Frank Koerselman. De realiteit drong binnen: ci. 10% van de mensen heeft een persoonlijkheidsstoornis en daar helpt geen empathische, mediation achtige aanpak bij. Daar helpt duidelijkheid bij en soms gewoon de deur dichtdoen of houden. Een collega uit Amsterdam vertelde over hun aanpak voor de zogenaamde contact intensieve inwoners waar verbindingen met het Veiligheidshuis/ veilige publieke taak zijn. Indien een inwoner echt gevaarlijk dreigt te worden, zorgt zij voor de juiste aanpak met de partners in de keten en de driehoek. Een andere collega uit Meierijstad gaf juist aan dat ze niet zo’n functionaris hadden maar met gezond boerenverstand met de casuïstiek omgaan. En juist die verschillende aanpakken mogen er zijn. Kies wat past bij jouw organisatie.

 

 

Belangrijke informatie: Najaarsbijeenkomst VJK 2023

Najaarsbijeenkomst: Goed bestuur en omgang veelschrijvers

Save the date: Najaarsbijeenkomst (fysiek)
Thema: Goed bestuur & omgang veelschrijvers
Locatie: Nieuwe buitensociëteit Zwolle

Deelname = gratis

Najaarsbijeenkomst VJK – donderdag 7 december 2023

Heeft u zich aangemeld voor onze najaarsbijeenkomst, maar de mail niet juist ontvangen? Dan treft u hieronder de mail die verzonden is op woensdag 29 november jl..

Beste lezer,
 
U bent vanaf 09.30 van harte welkom bij Nieuwe buitensociëteit Zwolle. 
  • 10.00 u: Welkom en woord aan burgemeester Snijders van Zwolle
  • 10.45 u: Jan Prins, strategisch adviseur lokale ombudsfunctie Nationale Ombudsman geeft een toelichting op de aangepaste veelschrijversrichtlijn: ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’
  • 11.30 u: Korte pauze
  • 11.45 u: Wanda Everts, oud rechter en conflictbemiddelaar, vertelt over de kunst van elegante beïnvloeding
  • 12.30 u: Lunch
  • 13.15 u: Frank Koerselman geeft een psychologisch perspectief op de persoon van de veelschrijvers
  • 14.00 u: Gesprek met de zaal over (best) practices in den lande
  • 14.45 u: ALV met presentatie over strategie vereniging (Zie bijlagen: ALV 29 november 2019 en Vereniging voor en door Gemeentejuristen)
  • 15.30 u:  Netwerkborrel
Algemene ledenvergadering

    In de middag vindt onze algemene ledenvergadering (ALV) plaats. In onze eerdere mail waren nog niet alle documenten compleet. Dat is inmiddels wel het geval. Hieronder treft u het alle documenten die u nodig heeft om deel te kunnen nemen aan de ALV.

    Download hieronder de bijbehorende documenten:
    Agenda ALV 2023

    Bijlagen:

    Bijlage I: Verslag ALV 2022
    Bijlage II: Verslag kascommissie 
    Bijlage III: Jaarrekening 2022
    Bijlage IV: Activiteiten 2022
    Bijlage V: Begroting 2024
    Bijlage VI: Benoeming nieuwe bestuursleden

    Het bestuur verzoekt u zo mogelijk om uiterlijk 24 uren voorafgaande aan de vergadering eventuele vragen of opmerkingen aan het bestuur kenbaar te maken

    Onze najaarsbijeenkomst vindt plaats bij de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Wij u aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Parkeren kan bij de nabijgelegen parkeerterrein, maar een parkeerplek is niet gegarandeerd. Extra informatie over de locatie en bereikbaarheid staat op de website van Nieuwe Buitensociëteit Zwolle.

    Openbaar vervoer
    Wij adviseren u om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Nieuwe Buitensociëteit Zwolle is namelijk direct tegenover hetstation van Zwolle gelegen, op slechts 60 stappen lopen.

    Parkeren
    Het is mogelijk om bij Nieuwe Buitensociëteit te parkeren. U kunt parkeren op het parkeerterrein (ingang vanaf Stationsweg Zwolle), dit terrein beschikt over 110 plekken. Het parkeertarief bedraagt €2,20 per uur met een maximum van €11,- per dag. Tegenover Nieuwe Buitensociëteit is ook te parkeren in parkeergarage Stationsplein, en beschikt over 280 plekken. Het parkeertarief bedraagt ook €2,20 per uur met een maximum van €11,- per dag.

    Allergieën en dieetwensen

    Bij aanmelding heeft u uw allergieën en dieetwensen door kunnen geven. Inmiddels is de locatie hiervan op de hoogte en zal hier rekening mee houden. Mocht er op de dag van het congres iets onduidelijk zijn, kunt u zich wenden tot medewerkers van Nieuwe Buitensociëteit Zwolle of een VJK bestuurslid aanspreken

    Kunt u niet aanwezig zijn?

    Heeft u zich aangemeld maar bent u onverwachts niet in de gelegenheid om aan te sluiten bij het dagprogramma op locatie? Dat vinden we dan uiteraard heel jammer, omdat we op uw komst hebben gerekend. Wel vragen wij u om ons dit op tijd te laten weten. Dit in verband met de lunch. Mocht u dan iemand anders weten die in uw plaats kan komen, kunt u aan ons deze naam doorgeven. Stuur dan een mailtje naar info@vjk.nl.

    Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op via info@vjk.nl. Wij hebben er zin in en verwelkomen u graag donderdagochtend 7 december vanaf 09.30 bij Nieuwe Buitensociëteit Zwolle. 

    Met vriendelijke groet,

    het VJK bestuur

    Locatie:                 
    Nieuwe Buitensociëteit Zwolle, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle (klik hier voor de locatiegegevens bekijk hier de website van de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle).

     

     

    Uitnodiging: Najaarsbijeenkomst VJK 2023

    Najaarsbijeenkomst: Goed bestuur en omgang veelschrijvers

    Save the date: Najaarsbijeenkomst (fysiek)
    Thema: Goed bestuur & omgang veelschrijvers
    Locatie: Nieuwe buitensociëteit Zwolle

    Deelname = gratis

    Najaarsbijeenkomst VJK – donderdag 7 december 2023

    Goed bestuur; hoe behoorlijk om te gaan met veelschrijvers?
    Wij ambtenaren zijn bezig met responsieve dienstverlening, met oog voor de menselijke maat. We volgen trainingen, houden morele beraden en doen ons best. Maar wat als burgers door gaan met vragen en schrijven en niet voor rede vatbaar lijken te zijn voor de antwoorden die we geven? Als het gedrag van die burger je doet terugdeinzen en soms weerstand oproept? Tot hoever gaat onze dienstverlening? Wat mag de burger van de overheid verwachten? Waar liggen de grenzen? Hoe gaan we hiermee om? Daarover spreken we deze dag.

    Gevolgd door onze Algemene Ledenvergadering en netwerkborrel.

    Let op: deze bijeenkomst is alleen fysiek en voor VJK leden.

    Beste lezer,
     
    Graag nodigen wij u uit voor onze najaarsbijeenkomst op donderdag 7 december 2023 met onderstaand programma.
    • Vanaf 09.30 u: inloop
    • 10.00 u: Welkom en woord aan burgemeester Snijders van Zwolle
    • 10.45 u: Jan Prins geeft een toelichting op de aangepaste veelschrijversrichtlijn van de Nationale Ombudsman: ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’
    • 11.30 u: Korte pauze
    • 11.45 u: Wanda Everts vertelt meer over elegante beïnvloeding
    • 12.30 u: Lunch
    • 13.15 u: Frank Koerselman geeft een psychologisch perspectief op de persoon van de veelschrijvers
    • 14.00 u: Gesprek met de zaal over (best) practices in den lande
    • 14.45 u: ALV met presentatie over strategie vereniging (Zie bijlagen: ALV 29 november 2019 en Vereniging voor en door Gemeentejuristen)
    • 15.30 u:  Netwerkborrel

    Datum: Donderdag 7 december: 09.30 – 15.30
    Locatie:
    Nieuwe buitensociëteit in Zwolle

    Ochtendprogramma
      Welkomstwoord over Goed bestur en veelschrijvers

      Welkom en woord aan burgemeester Snijders van de gemeente Zwolle. Burgemeester Snijders zal ingaan op het toenemende wantrouwen in de maatschappij.

      De veelschrijversrichtlijn

      Jan Prins, strategisch adviseur lokale ombudsfunctie geeft een toelichting op de aangepaste veelschrijversrichtlijn ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’

      Elegante beïnvloeding

      Wanda Everts is gespecialiseerd in het trainen van medewerkers om te leren omgaan met agressief, onbeschoft en lastig gedrag. Zij zet zich met Agressiewerk.nl en  Everts Mediation in om  de vaardigheden te ontwikkelen die helpen bij  conflicten.  Stress in een conflict worden dankzij deze vaardigheden vervangen door contact, zelfvertrouwen en een positieve relatie. Wanda is rechter en vice-president is geweest.  Vervolgens heeft ze de overstap heeft gemaakt naar mediation. Vanuit haar kennis en ervaring zal zij ingaan op de meer psychologische kant, waarbij zaken als conflictwinst en slachtoffergedrag aan bod zullen komen.

      Middagprogramma
        Een psychologisch perspectief op de persoon van de veelschrijvers

        Tijdens onze najaarsbijeenkomst willen we ook stilstaan bij het psychologische aspect. Wat is de motivatie van veelschrijvers? En hoe kunnen we hier als decentraal overheidsjurist mee omgaan? Prof. dr. Frank Koerselman zal ons meenemen in dit verhaal. Frank Koerselman is als hoogleraar psychiatrie verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

        Best practices uit den lande

        Gesprek met de zaal over (best) practices in den lande, waarbij we twee gemeenten hebben gevraagd een pitch te geven over hun ervaringen met dit onderwerp, waar zij tegenaan lopen en hoe zij hiermee omgaan. Vanuit de gemeente Amsterdam zal Karina Boerwinkel een pitch geven over de aanpak binnen de gemeente. Vanuit de gemeente Deventer levert Edith Rijpma een bijdrage. Deze pitch zal dan in het teken staan van verwonderpunten en vragen (aan de deelnemers).

        Middagprogramma met ALV en focus op visie voor vereniging

          Tot slot vindt onze algemene ledenvergadering (ALV) plaats. Deze is niet online te volgen, zoals afgelopen jaren wel het geval was. Tijdens de ALV evalueren we graag met onze leden hoe we het doen als vereniging en als bestuur. En blikken we vooruit.

          We behandelen onder andere de jaarrekening 2022 en de begroting 2024. Het verslag van de kascommissie wordt uiterlijk 14 dagen van tevoren toegestuurd. Het bestuur verzoekt u zo mogelijk om uiterlijk 24 uren voorafgaande aan de vergadering eventuele vragen of opmerkingen aan het bestuur kenbaar te maken.

          Download hieronder de bijbehorende documenten:
          Agenda ALV 2023

          Bijlagen:
          Bijlage I: Verslag ALV 2022
          Bijlage II: Verslag kascommissie (wordt nagezonden)
          Bijlage III: Jaarrekening 2022
          Bijlage IV: Activiteiten 2022
          Bijlage V: Begroting 2024
          Bijlage VI: Benoeming nieuwe bestuursleden

          Aanmeldinformatie
          Wilt u deelnemen aan onze najaarsbijeenkomst? Dan kun u zich hier via onderstaande button voor aanmelden. U bent welkom vanaf 09.30 uur. De dag eindigt met een netwerkborrel. U dient zich uiterlijk op woensdag 29 november aangemeld te hebben.

          Wees er snel bij, want vol is vol!

          Locatie:                 
          Nieuwe Buitensociëteit Zwolle, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle (klik hier voor de locatiegegevens bekijk hier de website van de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle).

          Direct aanmelden

           

           

          Save the date: Najaarsbijeenkomst VJK 2023

          Najaarsbijeenkomst: Goed bestuur en omgang veelschrijvers

          Save the date: Najaarsbijeenkomst (fysiek)
          Thema: Goed bestuur & omgang veelschrijvers
          Locatie: Nieuwe buitensociëteit Zwolle

          Deelname = gratis

          Goed bestuur; hoe behoorlijk om te gaan met veelschrijvers?
          Wij ambtenaren zijn bezig met responsieve dienstverlening, met oog voor de menselijke maat. We volgen trainingen, houden morele beraden en doen ons best. Maar wat als burgers door gaan met vragen en schrijven en niet voor rede vatbaar lijken te zijn voor de antwoorden die we geven? Als het gedrag van die burger je doet terugdeinzen en soms weerstand oproept? Tot hoever gaat onze dienstverlening? Wat mag de burger van de overheid verwachten? Waar liggen de grenzen? Hoe gaan we hiermee om? Daarover spreken we deze dag.

          Tijdens onze najaarsbijeenkomst zal burgemeester Snijders van Zwolle ingaan op het toenemende wantrouwen in de maatschappij. Daarnaast zullen Jan Prins en Natalia Molina Espeleta een toelichting geven op de aangepaste veelschrijversrichtlijn van de Nationale Ombudsman: ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’ Naast interessante bijdragen van onze sprekers, vindt ook onze jaarlijkse ALV plaats. We zullen als bestuur ingaan op onze strategie en luisteren graag naar uw ideeën voor de vereniging.

          Zet donderdag 7 december dus alvast in uw agenda. Het definitieve programma volgt snel met daarbij de aanmeldmogelijkheid.

          Let op: deze bijeenkomst is alleen fysiek en voor VJK leden.

          Datum: Donderdag Donderdag 7 december: 09.45 – 16.30
          Locatie:
          Nieuwe buitensociëteit in Zwolle

          Share This